The Best Fluffy Pancakes recipe you will fall in love with. Full of tips and tricks to help you make the best pancakes.
Duże garnki gastronomiczne można znaleźć na wyposażeniu każdej profesjonalnej kuchni. To akcesoria właściwie niezbędne w codziennej pracy lokalu gastronomicznego. Czym takie elementy różnią się od naczyń do użytku domowego? I czym charakteryzują się garnki typowo profesjonalne?
Dlaczego w lokalach gastronomicznych przydają się duże garnki?
Mogłoby się wydawać, że wielkość garnków używanych w kuchni lokalu gastronomicznego nie wpływa zanadto na jakość pracy kucharzy. Ostatecznie jednak, tak jak w warunkach domowych, także w profesjonalnym obiekcie potrzebne jest zróżnicowane wyposażenie – tak mniejsze, jak i większe naczynia do gotowania. Jednak, w odróżnieniu od przygotowywania posiłków w domu, w kuchni restauracyjnej czy barowej konieczne jest jednorazowe gotowanie znacznie większych ilości danej potrawy. Przede wszystkim z tego względu w lokalach gastronomicznych korzysta się z dużych garnków – i mowa tu zarówno o naczyniach o dużej pojemności (od 10 litrów wzwyż), jak i wyposażeniu o wysokich brzegach. Wysokie garnki sprawdzają się nie tylko przy gotowaniu makaronu typu spaghetti, ale też typowych potraw jednogarnkowych takich, jak bigosy czy gulasze – węższe dno takiego rodzaju naczyń zapobiega bowiem szybkiemu przypalaniu się jedzenia, a jednocześnie pozwala przez dłuższy czas zachować wyższą temperaturę dania. Duże garnki do gotowania, wykorzystywane w profesjonalnych kuchniach, to również niezbędny element wyposażenia pozwalający na przygotowywanie zup każdego rodzaju – w takich miejscach konieczne jest gotowanie sporych ilości wywaru, mierzonych przynajmniej w kilkunastu (a niekiedy nawet i w kilkudziesięciu) litrach jednorazowo. Tym samym wysokie czy też duże garnki gastronomiczne to naczynia standardowo już użytkowane w restauracjach czy barach, jak również w firmach cateringowych.
Z jakich materiałów produkowane są duże garnki gastronomiczne?
Duże garnki do gotowania potraw i zup mogą być wykonane z materiałów różnego rodzaju. Biorąc pod uwagę wykorzystanie profesjonalne, należy jednak skupić się na wyborze naczyń produkowanych, przede wszystkim, ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Stal nierdzewna jest w gastronomii surowcem wręcz „klasycznym” – to z niej produkowane jest niemal całe wyposażenie, począwszy od mebli kuchennych (blaty, regały, szafki), aż po naczynia (pojemniki GN, akcesoria do gotowania czy, właśnie, garnki). Wynika to, w dużej mierze, z właściwości chemicznych i fizycznych stali nierdzewnej. Stal nierdzewna, jak sugeruje sama nazwa, pozostaje odporna na korozję, co w przypadku niemal ciągłego kontaktu wyposażenia kuchennego z wilgocią (także w postaci pary wodnej) jest ogromną zaletą. Do tego surowiec ten jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia mechaniczne – używając wysokich garnków ze stali nierdzewnej, dostępnych w ofercie takich dystrybutorów, jak chociażby sklep.technica.pl, nie trzeba obawiać się zarysowania powierzchni, jej pękania czy wgniecenia. Naczynia stalowe pozostają do tego solidne i odporne na ewentualne uszkodzenia przy kontakcie tak z bardzo wysokimi, jak i minusowymi temperaturami.