adobestock_317010690_wp

Niektórzy uważają ją za podstawowe wyposażenie każdej kuchni, inni twierdzą, że to zbędny wydatek. Mikrofalówka od lat dzieli klientów urządzających kuchnie, co więcej – niektórzy wciąż utrzymują, że jedzenie z takiej kuchenki szkodzi. W tym tekście obalamy największe mity dotyczące podgrzewania żywności w mikrofali. Sprawdzamy także, jakie są zalety kuchenki mikrofalowej i kiedy warto mieć ją w swojej kuchni.

Jak działa kuchenka mikrofalowa? Obalamy największy mit o mikrofalówce

Uruchomiona kuchenka mikrofalowa zmienia energię elektryczną na fale elektromagnetyczne, zwane również mikrofalami. To dzięki mikrofalom zimne danie w kilka minut staje się ciepłym posiłkiem. Mikrofale wprowadzają w drgania cząsteczki zawarte w jedzeniu i napojach. Dzięki drganiom wytwarza się energia, a co za tym idzie – ciepło. Niektórzy błędnie porównują mikrofale z falami wysokoenergetycznymi, do których należy między innymi promieniowanie rentgenowskie. Rentgen to forma promieniowania jonizującego – tego typu fale w dużych dawkach mogą uszkadzać komórki i tkanki w organizmie. Z kolei mikrofale należą do promieniowania niejonizującego – wytwarzają znacznie niższą wartość energii i w żaden sposób nie wpływają na komórki i tkanki organizmu. 

Zalety mikrofalówki 

Skoro wiemy już, że podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce nie powoduje raka, ani innych zaburzeń w pracy organizmu, sprawdźmy, jakie są największe zalety tego urządzenia. 

  • Oszczędność czasu. Mikrofalówka podgrzewa potrawy w kilka minut. Bez problemu możesz włożyć do niej na przykład danie z cateringu dietetycznego, aby już po chwili cieszyć się ciepłym, zdrowym i wartościowym posiłkiem.

Jeśli szukasz dobrego cateringu dietetycznego w swojej okolicy, zapraszamy na stronę: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-2000-kcal-zasady-i-przykladowy-jadlospis/. Catering dietetyczny Maczfit oferuje różne diety pudełkowe w kilku wariantach kalorycznych i dowozi do kilkudziesięciu większych i mniejszych miejscowości w Polsce. 

  • Łatwość obsługi. Mikrofalówki są proste i bezpieczne w obsłudze. Podstawowe funkcje z łatwością opanuje nawet kilkulatek.
  • Energooszczędność. Coraz więcej mikrofalówek posiada wysoką klasę energetyczną, co pozwala zmniejszyć rachunki za prąd. 
  • Różnorodna oferta. Na rynku znajdziesz obecnie różne, wielofunkcyjne mikrofalówki, na przykład sprzęty z dodatkowymi funkcjami grillowania i pieczenia. Poza tym kuchenki występują w różnych kształtach i kolorach, dzięki czemu z łatwością dopasujesz model do estetyki swojego wnętrza. 

Kuchenka mikrofalowa – o tym warto pamiętać 

Kuchenka mikrofalowa nie zastępuje w pełni patelni, garnka czy piekarnika. Nie przyrządzisz w niej surowego mięsa, nie ugotujesz jajek. Poza tym należy pamiętać, że do kuchenki nie można wkładać pojemników metalowych i plastikowych (dania najlepiej podgrzewać w naczyniach szklanych i ceramicznych). 

Czy zatem warto wyposażyć swoją kuchnię w mikrofalówkę? Tak, jeśli pozwala Ci na to budżet i miejsce w kuchni. Dużą popularnością cieszą się obecnie mikrofalówki do zabudowy, dzięki którym estetycznie wkomponujesz urządzenie w meble swojej kuchni.