The Best Fluffy Pancakes recipe you will fall in love with. Full of tips and tricks to help you make the best pancakes.
Niektórzy uważają ją za podstawowe wyposażenie każdej kuchni, inni twierdzą, że to zbędny wydatek. Mikrofalówka od lat dzieli klientów urządzających kuchnie, co więcej – niektórzy wciąż utrzymują, że jedzenie z takiej kuchenki szkodzi. W tym tekście obalamy największe mity dotyczące podgrzewania żywności w mikrofali. Sprawdzamy także, jakie są zalety kuchenki mikrofalowej i kiedy warto mieć ją w swojej kuchni.
Jak działa kuchenka mikrofalowa? Obalamy największy mit o mikrofalówce
Uruchomiona kuchenka mikrofalowa zmienia energię elektryczną na fale elektromagnetyczne, zwane również mikrofalami. To dzięki mikrofalom zimne danie w kilka minut staje się ciepłym posiłkiem. Mikrofale wprowadzają w drgania cząsteczki zawarte w jedzeniu i napojach. Dzięki drganiom wytwarza się energia, a co za tym idzie – ciepło. Niektórzy błędnie porównują mikrofale z falami wysokoenergetycznymi, do których należy między innymi promieniowanie rentgenowskie. Rentgen to forma promieniowania jonizującego – tego typu fale w dużych dawkach mogą uszkadzać komórki i tkanki w organizmie. Z kolei mikrofale należą do promieniowania niejonizującego – wytwarzają znacznie niższą wartość energii i w żaden sposób nie wpływają na komórki i tkanki organizmu.
Zalety mikrofalówki
Skoro wiemy już, że podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce nie powoduje raka, ani innych zaburzeń w pracy organizmu, sprawdźmy, jakie są największe zalety tego urządzenia.
- Oszczędność czasu. Mikrofalówka podgrzewa potrawy w kilka minut. Bez problemu możesz włożyć do niej na przykład danie z cateringu dietetycznego, aby już po chwili cieszyć się ciepłym, zdrowym i wartościowym posiłkiem.
Jeśli szukasz dobrego cateringu dietetycznego w swojej okolicy, zapraszamy na stronę: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-2000-kcal-zasady-i-przykladowy-jadlospis/. Catering dietetyczny Maczfit oferuje różne diety pudełkowe w kilku wariantach kalorycznych i dowozi do kilkudziesięciu większych i mniejszych miejscowości w Polsce.
- Łatwość obsługi. Mikrofalówki są proste i bezpieczne w obsłudze. Podstawowe funkcje z łatwością opanuje nawet kilkulatek.
- Energooszczędność. Coraz więcej mikrofalówek posiada wysoką klasę energetyczną, co pozwala zmniejszyć rachunki za prąd.
- Różnorodna oferta. Na rynku znajdziesz obecnie różne, wielofunkcyjne mikrofalówki, na przykład sprzęty z dodatkowymi funkcjami grillowania i pieczenia. Poza tym kuchenki występują w różnych kształtach i kolorach, dzięki czemu z łatwością dopasujesz model do estetyki swojego wnętrza.
Kuchenka mikrofalowa – o tym warto pamiętać
Kuchenka mikrofalowa nie zastępuje w pełni patelni, garnka czy piekarnika. Nie przyrządzisz w niej surowego mięsa, nie ugotujesz jajek. Poza tym należy pamiętać, że do kuchenki nie można wkładać pojemników metalowych i plastikowych (dania najlepiej podgrzewać w naczyniach szklanych i ceramicznych).
Czy zatem warto wyposażyć swoją kuchnię w mikrofalówkę? Tak, jeśli pozwala Ci na to budżet i miejsce w kuchni. Dużą popularnością cieszą się obecnie mikrofalówki do zabudowy, dzięki którym estetycznie wkomponujesz urządzenie w meble swojej kuchni.