The Best Fluffy Pancakes recipe you will fall in love with. Full of tips and tricks to help you make the best pancakes.

Granitowe blaty kuchenne: praktyczne rozwiązanie dla nowoczesnej kuchni

Jeżeli jesteście na etapie urządzania kuchni, to na pewno zastanawiacie się nie tylko nad doborem rodzaju szafek kuchennych czy ich kolorystyką, ale również rodzajem blatów. Doskonałym wyborem mogą być granitowe blaty kuchenne. Dlaczego jest to praktyczne rozwiązanie do nowoczesnej kuchni?

Granitowe blaty kuchenne – styl i klasa sama w sobie 

Wybór granitowych blatów kuchennych do kuchni jest często podyktowany ich reprezentacyjnym charakterem. Rzeczywiście elegancko się prezentują i mogą mieć zarówno matowe, jak i błyszczące wykończenie. Granit przybiera różne barwy i są one widoczne na jednej płycie, która może być np. szaro-biało-czarna albo szaro-czarno-zielona. Granit może mieć różnorodne pigmenty, które nadają każdej płycie unikalność. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że ten naturalny materiał skalny jest bardzo ciężki. Zatem blaty kuchenne granitowe można wybrać do mocnej zabudowy np. wykonanej z litego drewna. Nie sprawdzą się w przypadku szafek z płyty wiórowej.

granit.png

Granitowe blaty świetnie współgrają z nowoczesnymi szafkami kuchennymi z płyty MDF wykończonej na wysoki połysk. Oczywiście można je dobrać także do szafek z matowym wykończeniem. Takie blaty zapewnią dopełnienie kuchni z gładkimi frontami bez widocznych uchwytów, czyli otwieranymi w systemie push to open. Świetnie będą prezentować się na nowoczesnych wyspach kuchennych, tworząc eleganckie i funkcjonalne blaty robocze.         

Łatwość utrzymania w czystości ma istotne znaczenie 

Warto podkreślić, że w nowoczesnej kuchni ważna jest z jednej strony reprezentacyjność, a z drugiej funkcjonalność. Blaty granitowe sprawdzą się nie tylko dla tych użytkowników, którzy z kuchni korzystają rzadko i pełni ona w ich mieszkaniu raczej reprezentacyjną funkcję, a ponadto jest miejscem, gdzie raczej podgrzewa się gotowe posiłki cateringu dietetycznego niż gotuje. Będą bowiem odpowiednie także dla wprawnych kucharzy, którzy gotują codziennie, a nawet kilka razy dziennie, gdyż łatwo można utrzymać je w czystości. Są odporne na zaplamienia, nie wnika w nie wilgoć, na ich powierzchni nie gromadzą się bakterie, nie tworzy się pleśń czy grzyb. Są zatem znacznie lepszym rozwiązaniem niż blaty drewniane. Warto jednak poznać ich pełną funkcjonalność.     

Czytaj także:  Butelkowa zieleń w kuchni

     

beautiful-kitchen-with-lights-off-in-new-luxury-home-with-island--pendant-lights--and-glass-fronted-cabinets--and-view-of-dining-room-676153162-4087f7e5826c4c3fabbcd47ab32034dc.jpg

Blaty granitowe, na których przygotujesz posiłki bez konieczności używania desek i podstawek 

Przede wszystkim blaty granitowe kuchenne są odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Można kroić bezpośrednio na nich, nawet bez użycia deski do krojenia, bez obaw, że pozostaną ślady. Wyrabianie ciasta na blatach granitowych jest łatwe i przyjemne, bo po skończonej pracy można szybko je wysprzątać. Blaty nie reagują z żywnością oraz nie wytwarzają żadnych szkodliwych substancji. Co więcej, można na nich kłaść gorące garnki czy też patelnie, a nawet blachy wyciągnięte z piekarnika. Blat granitowy na tym zupełnie nie ucierpi.

white-kitchen-granite-countertop-taupe-tile-floor.jpg

Można więc powiedzieć, że jest idealnym wyborem dla osób, które przygotowują wielodaniowe posiłki czy samodzielnie przyrządzają wszystkie potrawy na urodziny czy inne rodzinne i przyjacielskie spotkania, korzystając z całej dostępnej przestrzeni roboczej. Nie ma drugiego materiału, który tak dobrze łączy walory praktyczne i estetyczne. Wyższą cenę rekompensują doskonałe właściwości i trwałość blatu na lata. Trzeba również podkreślić, że blaty granitowe to rozwiązanie ponadczasowe.       

Udostępnij!
Jakub
Jakub

Jestem Jakub, miłośnik gotowania i autor na portalu cowkuchni.pl. Swoją pasję do tworzenia wyjątkowych potraw rozwijam wieczorami, kiedy mam chwilę spokoju :) Na blogu dzielę się sprawdzonymi przepisami i kulinarnymi inspiracjami, pomagając czytelnikom odkrywać nowe smaki i techniki gotowania. Moim celem jest, aby każda chwila spędzona w kuchni była nie tylko przyjemnością, ale i okazją do nauki, a efektem były pyszne i zdrowe dania.

Articles: 76