Czym są pomidory Mutti i do czego się je wykorzystuje 

Pomidor to popularne warzywo, które doskonale smakuje jako dodatek do kanapki, jak również jest składnikiem wielu pysznych dań obiadowych. Świeże pomidory są sezonowe, przez co bywają okresy, gdy próżno szukać ich na sklepowych półkach. Ale nie oznacza to, że zimą trzeba zapomnieć o zupie pomidorowej czy innych smakowitościach z pomidorami w roli głównej. Wystarczy bowiem sięgnąć po produkt, jakim są pomidory Mutti, czyli aromatyczne pomidory zamknięte w puszce.

Czym są pomidory Mutti? 

Pod nazwą pomidory Mutti kryje się nic innego, jak pulpa pomidorowa. Powstaje ona z dojrzałych, wyselekcjonowanych włoskich pomidorów, których najwyższa jakość zapewnia niesamowite doznania smakowe. Pulpa kryje w sobie wyłącznie drobny pokrojony miąższ oraz sok z dojrzałych pomidorów. Przed etapem rozdrabniania następuje usuwanie z tych aromatycznych warzyw skórek, które nie mają prawa znaleźć się w pulpie. Wyjątkowość produktu pomidory Mutti polega też na tym, że są one tłoczone na zimno, wykorzystując przy tym metody opatentowane i dopracowane do perfekcji przez markę Mutti, pozwalające zachować smak i armot świeżych pomidorów, dojrzewających we włoskim słońcu. Warto też podkreślić, że pomidory Mutti są bardzo zdrowe, ponieważ nie posiadają w swoim składzie konserwantów, sztucznych ulepszaczy smaku ani barwników. Poza klasycznymi pulpami w ofercie firmy znajdują się również pulpy z dodatkiem czosnku oraz bazylii.

Jakie dania można przyrządzić na bazie pomidorów Mutti? 

Przepisów na potrawy z dodatkiem pulpy pomidorowej jest całe mnóstwo, a już od samego ich przeglądania człowiek zaczyna robić się głodny. Dlatego nie pozostaje nic innego, jak tylko zaopatrzyć się w niezbędne składniki i przystąpić do przyrządzania pysznego obiadu lub kolacji na ciepło z pomidorami Mutti w roli głównej. Pierwszym daniem, jakie nasuwa się na myśl, jest zupa pomidorowa. Ale z wykorzystaniem pulpy pomidorowej można też zrobić makaron, zapiekankę czy sos – do mięsa lub pizzy. To co istotne, pomidory Mutti zawierają odrobinę więcej wody niż passata co sprawia, że doskonale nadaje się do potraw, które potrzebują dłuższej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Świetnie będą smakowały z pulpecikami, gulaszem, warzywną sałatką, a nawet rybą. Jednym słowem pomidory Mutti to produkt, którego nie powinno zabraknąć w kuchni, bo pozwala na szybkie przyrządzenie pysznych dań. 

Włoska firma oferujące aromatyczne pulpy pomidorowe powstała 120 lat temu i zasłynęła z doskonałej jakości produktów wyróżniających się smakiem, obok którego nie można przejść obojętnie.