gotowana-piers-z-kurczka

Przepisy na filet z kurczaka są różnorodne i zaspokajają różne kulinarne gusta. Często pojawia się problem, jak ugotować pierś z kurczaka?

Kurczak jest częstym gościem na naszych stołach. Mięso drobiowe, zwłaszcza z fileta kurzego, uważa się za najbardziej odżywcze, a przy tym lekkostrawne i praktycznie pozbawione tłuszczu. Podanie go np. z sezonowymi warzywami, co uczyni danie pełnowartościowym i doskonale smakującym posiłkiem. Mięso z kurczaka zawiera stosunkowo dużo białka, przy niskiej zawartości cholesterolu. Wartość odżywcza białek mięsa drobiowego zdaniem dietetyków, przewyższa inne gatunki mięs. Tłuszcz zlokalizowany jest głównie pod skórką, więc łatwo go oddzielić.

Inne właściwości mięsa drobiowego

Mięso drobiowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Lekarze zwracają uwagę, że drób cechuje się optymalną zawartością cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. Związki te zwiększają zdolność organizmu do pobierania energii z pożywienia i wzmacniają układ odpornościowy. Mięso drobiowe jest mięsem dietetycznym, polecanym dla chorych na diecie bezglutenowej. Ponadto dostarcza witamin z grupy B (w tym B3 i B6). Witamina B3 może być wytwarzana w niewielkich ilościach w organizmie z tryptofanu (aminokwasu egzogennego), ale jej najważniejszym źródłem jest pożywienie. Rola witaminy B3 w organizmie jest ogromna – kontroluje procesy energetyczne, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów i wytwarzaniu czerwonych krwinek. Dodatkowo reguluje poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i kondycję psychiczną.

Dla kogo polecane jest mięso z kurczaka?

Mięso z kurczaka powinny na stałe umieścić w swoim jadłospisie osoby kontrolujące cholesterol, mające problemy z układem krążenia i będące na diecie odchudzającej. Istotne różnice w kaloryczności i zawartości tłuszczu w poszczególnych częściach kurczaka są zależne od tego, czy jemy drób ze skórą, czy bez. Ze względu na zawartość witaminy B6 mięso z kurczaka powinno być stale obecne w menu osób cierpiących na depresję, mających problemy z koncentracją i dla kobiet, które co miesiąc przechodzą zespół napięcia przedmiesiączkowego.

Pożyteczne pierwiastki -cynk i selen w kurczaku

Spożywając ugotowane piersi z kurczaka,dostarczamy sobie sporo potrzebnych, wręcz niezbędnych składników mineralnych, jak: cynk, selen, magnez i fosfor. Cynk znajduje się w 200 enzymach, bierze udział w mineralizacji kości, gojeniu się ran i w pracy odpornościowego. Jest istotny dla regulacji ciśnienia krwi i pracy serca. Selen jest konieczny do prawidłowego działania wielu enzymów – jest bardzo silnym przeciwutelniaczem – chroni komórki przed powstawaniem nowotworów i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.

Gotowanie piersi z kurczaka

O tym, że filet z piersi z kurczaka daje ogromne możliwości kulinarne wie, każdy kto lubi gotować i eksperymentować w kuchni. To mięso świetnie smakuje w wielu wersjach. Najzdrowsza jest ugotowana pierś z kurczaka. Problem w tym, że po jej ugotowaniu czar pryska i mimo dobrych chęci, mięso i tak wychodzi suche. W końcu przyzwyczajamy się do myśli, że pierś z kurczaka to mięso suche, bo taki jest jego „urok”. Filet z kurczaka produkt, który daje naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Mięso kurcząt ma niezwykle delikatną strukturę.

Dobre rady na soczystą, rozpływającą się w ustach ugotowaną pierś z kurczaka

Niewątpliwą zaletą mięsa z kurczaka jest fakt, że szybko go się przygotowuje i może być świetnym pomysłem na obiad, kiedy wracamy zmęczeni po pracy. Aby ugotowana pierś z kurczaka nie była sucha, warto ją wcześniej zamarynować. Nawet marynowanie przez zaledwie 10 minut poprawia znacznie smak mięsa. Piersi z kurczaka przeznaczone do gotowania rozmrażamy w lodówce lub temperaturze pokojowej. Nie wolno ich rozmrażać w wodzie, ponieważ składniki odżywcze przechodzą do wody. Jeżeli pierś z kurczaka ma być ugotowana na danie główne lub sałatkę, to umieszcza się ją w gorącej wodzie. Jeżeli chcemy ugotować z niej rosół dla niemowlęcia od 9 miesiąca życia lub dla osoby na diecie, to pierś z kurczaka zalewa się zimną wodą. Mięso z piersi z kurczaka gotuje się 20-30 minut. Na ugotowanie z tego składnika rosołu trzeba poświęcić więcej czasu. Można dodać ulubione warzywa i przyprawy. Omawiane mięso soli się tuż przed końcem gotowania.

Przykładowe przepisy na smaczną gotowaną pierś z kurczaka

Kwestia skóry – usunąć, czy zostawić to osobiste upodobania smakowe.

Pierś z kurczaka w sosie ze śmietany

Do przygotowania tego jednego z najbardziej klasycznych dań z kurczaka potrzebujemy następujących składników:

  • dwie piersi z kurczaka;
  • 80 ml śmietany;
  • marchew, pietruszka i cebula;
  • 70 g masła; Mąka
  • sól.

Mięso z piersi kurczaka gotujemy z dodatkiem cebuli, pietruszki i marchewki. Zostawiamy, aby „odpoczęło”, schładzamy i kroimy w plasterki. Obieramy cebulę – najlepiej ją zmielić lub drobniutko posiekać. Marchew pokroić na małe kostki i podsmażamy na maśle. W oddzielnej misce miseczce mieszamy śmietanę z mąką. Wlej powstałą masę do kurczaka i dodajemy podsmażoną na maśle marchewkę. Gotujemy jeszcze przez kwadrans.

Kurczak gotowany w mleku

To sposób, z którego korzystały nasze babcie. Mięso zawsze wychodzi idealne- soczyste i miękkie. Z mądrości babć warto czerpać kulinarną wiedzę. Do przygotowania dania należy przygotować takie składniki, jak:

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 1 l mleka

oraz przyprawy: po łyżeczce soli, kurkumy, ziół prowansalskich, curry, pieprzu ziołowego, ostrej i słodkiej papryki oraz soli. Przyprawy dobieramy do swojego gustu. Powyższa lista ma charakter orientacyjny.

Dokładnie myjemy pierś z kurczaka i nacieramy przyprawami. Gotujemy mleko i do gotującego się mleka wkładamy przyprawione mięso. Mleko powinno przykrywać mięsko. Gotujemy przez minutę. Zdejmujemy z ognia, zawijamy garnek w gruby koc lub ręcznik i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso i osuszamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ugotowana pierś z kurczaka może być smaczna, pełna aromatu, miękka i soczysta. Mit o suchej piersi z kurczaka został obalony.