Maszynka do mięsa… nie tylko do mięsa! Sprawdź, jak ją wykorzystać

Podstawą domowego gotowania są oczywiście dobre składniki. Wyselekcjonowane warzywa, owoce i mięso mają doskonały smak, jednak należy pamiętać, że równie ważne są także sprzęty, które pomogą w przygotowaniu posiłków. Od nich zależy łatwość gotowania, ergonomia, a także estetyka samych potraw. Jak wykorzystać np. maszynkę do mielenia mięsa w codziennej pracy w kuchni? Dowiesz się z naszego artykułu!

Z tekstu dowiesz się:

  • jak za pomocą maszynki przygotować świeże soki i sosy,
  • jak przygotować świeże surówki.

Jaka maszynka do mielenia mięsa może mieć więcej funkcji niż tylko przygotowywanie mięsa do przyrządzania potraw? Niemal każda! Natomiast część urządzeń ma jeszcze mnóstwo dodatkowych funkcji, na które warto zwrócić uwagę. Dzięki temu maszynki do mielenia mięsa, np. te marki Zelmer, stają się urządzeniami niemal niezbędnymi w kuchni, a z całą pewnością znacznie usprawniającymi pracę! Sprawdź, na które warto zwrócić uwagę.

Domowe soki i sosy – jak je przygotować z maszynką do mielenia mięsa?

Jeśli wydaje Ci się, że maszynka do mielenia mięsa jest tylko do mięsa i żaden wegetarianin nie zrobi z niej użytku – nic bardziej mylnego! Dodatki do tego urządzenia potrafią zdziałać cuda, zwłaszcza dla miłośników zdrowego odżywiania.

Dzięki wyciskarce do pomidorów możesz przygotować wspaniałe sosy, a także bazę na zupę krem z tego pożywnego warzywa. Wystarczy, że przygotowaną pulpę pomidorową podgrzejesz na wolnym ogniu, dodasz oliwy, ulubione zioła i przyprawy, a otrzymasz doskonały wegański sos do makaronów domowej roboty. Jeśli natomiast wolisz kuchnię wegetariańską i bardziej treściwą, możesz urozmaicić danie odrobiną ulubionego sera – świetnie sprawdzi się parmezan!

Urządzenie jest także dla miłośników soków! Maszynka do mięsa ZMM4050B marki Zelmer jest wyposażony w wyciskarkę wolnoobrotową! Nie musisz już kupować dużego, oddzielnego sprzętu, żeby cieszyć się najbardziej wartościowymi sokami z ulubionych owoców i warzyw. Przygotuj porcję zdrowia w krótką chwilę!

Przepis na surówkę w kilkanaście minut – jak przygotować domowy dodatek do dań?

Maszynka do mielenia mięsa i warzyw doskonale sprawdzi się też do przygotowywania dodatków do dań, takich jak bardzo popularne na polskich stołach surówki. To świetne i pyszne bomby witaminowe, zwłaszcza jeśli masz możliwość skorzystania z warzyw i owoców sezonowych. Do ich przygotowania natomiast przyda Ci się maszynka do mielenia mięsa z szatkownicą.

Najprostsza, ale jednocześnie najpyszniejsza surówka to ta, której bazą jest poszatkowana kapusta pekińska. Dodaj do niej 1/2 startej marchewki, 1/3 pokrojonej w piórka cebuli, łyżkę słodkiego sosu chili, łyżkę majonezu, łyżeczkę sosu sojowego, 1/2 łyżki octu ryżowego (winnego lub soku z cytryny) oraz sól i pieprz. Ta lekko orientalna surówka urozmaici każde danie. Jeśli natomiast wolisz inne, bardziej słodkie smaki, możesz do poszatkowanej kapusty pekińskiej dodać 200 g jarmużu (3 liście), pokrojoną gruszkę, startą pietruszkę lub seler korzeniowy, ½ pokrojonej w maszynce w słupki zielonej papryki, drobno pokrojoną zieloną papryczkę chili, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, łyżkę posiekanej natki pietruszki, 1/3 szklanki roztłuczonych orzechów pekan oraz sos winegret. Tak przygotowana wykwintna surówka z pewnością zachwyci Twoich gości!

Maszynka do mięsa to urządzenie wielofunkcyjne, które pomoże Ci w szybkim i prostym przygotowywaniu ulubionych dań, nie tylko tych mięsnych. Sprawdź ofertę małego AGD marki Zelmer i zobacz, co dodatkowo może wzbogacić Twoją kuchnię i oszczędzić Twój czas!